שתי שיטות הדפוס שבכותרת הן השיטות המובילות היום להדפסה מקצועית בבתי דפוס. אך רבים האנשים אשר מבקשים לבצע הדפסות מקצועיות, ולא באמת יודעים מה עדיף - דפוס דיגיטלי או דפוס אופסט? כאן ננסה להסביר את מהותה של כל שיטה ולסייע לכם להחליט מהי השיטה הטובה ביותר עבורכם.
ראשית, חשוב להבהיר: אין שיטה עדיפה על חברתה. כל אחת מהשיטות יכולה להתאים לכם, על פי אופי ההדפסה, הכמות, האיכות ועוד. בפרויקט מסוים ייתכן שתעדיפו את האופסט, ובאחר את הדיגיטלי. הכל עניין של מאפיינים ולכן לא מומלץ לפסול מראש אחת מהשיטות המוצגות כאן.
על מאפייני ההדפסות
- דפוס דיגיטלי: זהו אותו דפוס שאנו מכירים מהמדפסת הביתית - אנו שולחים קובץ מהמחשב להדפסה, והוא מתורגם לתוצאה על הנייר. שיטה זו מתאימה לכל סוגי הניירות, ולרוב תיעשה בבתי הדפוס במדפסת לייזר גדולה, אם כי לעיתים ניתן למצוא גם מדפסות הזרקת דיו.
- דפוס אופסט: זהו הדפוס הקלאסי, אשר כולל גלופות, לוחות אלומיניום ועוד ונעשה בצורה כמעט מכאנית לגמרי. אכן, גם כיום מדובר בשיטה רווחת, אשר דורשת מיומנות ומקצועיות שאין לכל אחד. ועדיין, יש בה לא מעט יתרונות (מייד נגיע אל כולם) שהופכים אותה גם כיום לאחת הפופולאריות והמבוקשות ביותר.
על היתרונות והחסרונות
ישנן לא מעט תכונות חשובות עליהן יש לשים את הדגש בעת ביצוע הדפסות שונות - כאלו שטיבן יקבע באיזו שיטה לבחור בעת ההדפסה. כאן נציג את התכונות הללו ונפרט באיזו שיטה הן נחשבות ליתרון ובאיזו לחיסרון:
- מהירות: הדפוס הדיגיטלי הוא כמובן המהיר והמיידי יותר, משום שהוא יכול להיעשות כמעט מעכשיו לעכשיו ואפילו תוך כמה דקות (בהתאם למספר ההדפסות, מידותיהן וכדומה). דפוס האופסט לא יכול להיעשות מרגע לרגע, אלא לעיתים רק לאחר יום או כמה שעות טובות.
- דיוק: אמנם הדפוס הדיגיטלי מסתמך כולו על המחשב והמכונה, אך דווקא דפוס האופסט נחשב מדויק יותר. מדוע? משום שהלוחות אשר מוכנים עבורו נותרים יציבים לאורך כל הגיליון, גם כאשר מדובר בהדפסה דו צדדית למשל - מה שלא ניתן לומר על הדפוס הדיגיטלי.
- כמויות: דפוס האופסט יתאים לכמויות גדולות במיוחד של הדפסות (אלף יחידות ומעלה), משום שכך הוא ייצא משתלם יותר - ההשקעה בו קבועה, ללא קשר כמעט לכמותה הדפסות. בדפוס הדיגיטלי, המחיר הוא בהתאם לכמויות ההדפסה, כך שעל כל הדפסה ישלם הלקוח מחיר נוסף.
- איכות: ראשית, חשוב להבין כי רק בעין מקצועית ניתן להבחין בהבדל משמעותי בין שתי השיטות. הקדמה והשכלול הפכו את התוצר הסופי, בשני המקרים, לטוב מאוד. ועדיין, התוצר המתקבל בדפוס האופסט נחשב איכותי יותר, בעיקר משום שהוא עמיד יותר ולא ניזוק אפילו כאשר הדף מקופל (מה שלא ניתן להגיד על דפוס דיגיטלי). בנוסף, דפוס האופסט יכול להציע קשת צבעים גדולה יותר.
- קלות הביצוע: הדפוס הדיגיטלי הוא הקל והידידותי יותר, משום שהוא נעשה בקלות, כפי שציינו קודם לכן, כדי לבצע דפוס אופסט, יש צורך בדפסים מקצועיים, בידע בשימוש במכונות האופסט המיוחדות וכדומה ובקיצור - לא משהו שיכול להתאים לכל אחד. באופסט, יש דרישה לידע מקצועי מוקדם.
- שינויים: לא פעם נצטרך לשנות משהו בהדפסה, בין אם לאחר כמה הדפסות ובין אם לפני שבוצע הדפסה אחת, אך לאחר שנעשו כל ההכנות לכך. בעוד שבהדפסה דיגיטלית כל שצריך הוא לבצע את השינויים בקובץ המתאים, בדפוס אופסט השינוי מצריך הטבעה מחדש של לוחות האלומיניום ולעיתים אף בחירה מחדש של צבעים. לכן, מהבחינה הזו הדיגיטלי נוח יותר, מה שמשפיע כמובן גם על העלויות.
- ניקיון: עניין זה פחות משמעותי עבור הלקוח, אך בהחלט משמעותי עבור אנשי בית הדפוס. ובכן, הדפוס הדיגיטלי לא מצריך שום ניקיונות או סידורים מיוחדים עם תום ההדפסה. האופסט, לעומתו, דורש ניקיון יסודי של מכונת ההדפסה ולוחות האלומיניום, כדי שניתן יהיה להשתמש בהם בעתיד שוב.
הבהרה
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.